Rodina (muž a žena) – základná bunka spoločnosti

10. februára 2020, stanislava77, Nezaradené

Koncepcia ľudských práv vychádza zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv, ktorú prijala OSN v roku 1948. Deklarácia považuje rodinu za základnú bunku spoločnosti a manželstvo chápe, ako zväzok muža a ženy.

 

My sme však z roka na rok svedkami silnejúceho tlaku, že ľudským právom je aj manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Extrémne rezonujú v našej spoločnosti snahy prinútiť nás akceptovať zvrátené, liberálne experimenty na občanoch.

Nemôžeme dovoliť, aby rodina bola v našom právnom systéme definovaná inak, ako je to v súčasnosti. Je potrebné zachovať právnu úpravu rodiny, ako zväzku muža a ženy.

Právo na rodinu, ktorú predchádza právny inštitút manželstva, garantované Európskym dohovorom o ľudských právach, neznamená povinnosť štátov umožniť uzavretie manželstva osobám rovnakého pohlavia.

Dňa 24. júna 2010 to potvrdil rozhodnutím Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu: „Manželstvo je určené na to, aby vytvorilo podmienky na možnosť rodičovstva, a práve preto si zaslúži mimoriadnu ochranu a podporu zo strany štátu. Zväzok dvoch osôb rovnakého pohlavia túto podmienku nespĺňa.

Súd zároveň uviedol, že členské štáty dokážu najlepšie riešiť otázku manželstva v závislosti od potrieb spoločnosti a kultúrnych špecifík, ktoré sú v každej spoločnosti jedinečné.

Slovensko preto nemožno nútiť, aby prijalo nové povinnosti, ktoré nie sú súčasťou Európskeho dohovoru o ľudských právach, pretože si to niektorí občania želajú.

 

Mgr. Stanislava Červeňová